maandag 30 juni 2008

Vlaanderen Feest met Djamel en Melike

Ik weet al waarheen na de Academische Zitting in het stadhuis voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap op donderdagavond 10 juli. Het wordt naar goede jaarlijkse gewoonte Bij St. Jacobs. Want daar feest Vlaanderen in Gent met Djamel en Melike (21.30u). Het voorprogramma Aardvark (intimistische folk) om 20u zal ik wel missen.

Volksfeest en volkerenfeest

Vlaanderen Feest is in de eerste plaats een volksfeest, maar Trefpunt vzw gaat een stapje verder en maakt er een volkerenfeest van. Mooi zo! De muzikale Trefpuntproductie 'Ze kwamen uit het Zuiden - Djamelike' brengt artiesten uit verschillende werelddelen samen op het podium. Muzikanten uit Irak, Marokko, Tunesië, Turkije, Algerije… zijn trots op hun eigen muziek en brengen vanuit dat gevoel een eerbetoon aan de Vlaamse en Nederlandse popcultuur.

Ontmoeting tussen culturen

De eerste editie 2007 van Djamelike viel alvast in de smaak. Een aantal bekende Nederlandstalige nummers van Clouseau, Thé Lau, Doe Maar, Gorki, Marco Borsato, Raymond van het Groenewoud, Kris De Bruyne, Ann Christy, Will Tura, Johan Verminnen e.a. werden omgevormd tot mondiale liederen. De tekst bleef voornamelijk Nederlandstalig, maar op muzikaal vlak kiest Djamelike voor een Arabische en Maghrebijnse benadering. Ik put wat uit mijn herinnering. “Blauw” van Thé Lau vertolkt door Djamel en Ann Christy vertolkt door Melike blijven me nog bij van vorig jaar. Klopt het?

Djamelike II in première op 10 juli 2008 Bij St. Jacobs

Op 10 juli 2008 maken we de première mee van de tweede editie 2008 met nieuwe muziek geschreven door onder anderen Luc De Vos, Bart Peeters en Dirk Blanchart (op tekst van Herman Brusselmans).

De taal van de muziek is universeel, maar emoties kunnen anders verklankt worden. Twee schijnbaar ver uit elkaar liggende werelden worden met elkaar geconfronteerd. En daar zit uiteraard spanning op. Ik ben benieuwd naar deze nieuwe artistieke én toch ook maatschappelijke confrontatie.

Bij Sint-Jacobs op 10 juli 20u Aardvark 21u30: Djamelike
Ook op de Gentse Feesten: 21 juli, 21u30 Bij St. Jacobs

Djamelike
Aardvark
Vlaanderen Feest

Geen opmerkingen: