vrijdag 6 juni 2008

Gentse Feesten 2008 - Cultuur met grote G

Vandaag werd in de Minard-schouwburg het programma van de Gentse Feesten 2008 voorgesteld. De nadruk van de persconferentie lag op het sterke cultureel inhoudelijke programma en in het bijzonder op de verschillende samenwerkingsverbanden tussen Gentse Feestenorganisatoren en culturele organisaties en instellingen.

Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven) zette in zijn inleiding meteen de toon. Dit worden de feesten van cultuur met grote G!


Gentse Feesten 2008 - Cultuur met grote G!

" De Gentse Feesten zijn met tien gratis muziekpodia, vier internationale festivals en tientallen podiumproducties het grootste stadsfestival van ons land. Gedurende tien dagen proeven naar schatting 1,5 miljoen bezoekers van onze stad en alles wat Gent te bieden heeft. Meer dan 250 organisatoren brengen tussen 19 en 28 juli 2008 bijna 900 evenementen met meer dan 3000 activiteiten! Ondanks deze immense schaal blijven de Gentse Feesten vooral een plaats voor ontdekking en experiment en een uitgelezen uithangbord voor het typische eigenzinnige Gentse karakter.

De Gentse Feesten zijn een cultureel volksfeest. Een grootschalig feest met een sterke en veelzijdige programmering, uitbundig èn fijnzinnig, voor - en vaak ook door - het grote publiek. Ze hebben Gent als decor. Monumentaal en authentiek in de Feestenzone, intercultureel en volks in de wijken en buurten er rond.

Vorig jaar was kwaliteit het ordewoord, zowel in de organisatie als in de programmering. Opnieuw doet de Stad Gent bijzondere inspanningen om de kwaliteit van de Gentse Feesten te verhogen door nog meer in te zetten op afvalbeheersing, toegankelijkheid en (ook gratis) publiek sanitair.

Maar meer dan ooit trekken we bij de komende editie de kaart van kunst en cultuur in al zijn facetten. Het versterken van het culturele karakter is een absolute noodzaak. De investeringen zijn gerechtvaardigd. De Feesten spelen in onze stad immers een bijzonder belangrijke drempelverlagende en cultuurdemocratiserende rol.

Twee bijzondere festivals spelen deze rol voluit: het jubilerende Puppetbuskerfestival van het Europees Figurentheatercentrum (EFTC) en MiramirO, het Internationaal Straattheaterfestval (ISTF). Op straten, pleinen, binnenkoeren, parken en theaterzalen brengen ze een programma van verbeelding en verwondering. Zij zijn het peper en zout van de Gentse Feesten. Niet enkel in de Gentse Feestenzone maar verspreid over de hele stad.

De muziekfestivals 10 DAYS OFF en Gent Jazz Festival brengen ook dit jaar naam en faam naar Gent. Kunstencentrum Vooruit en de Bijlokesite worden omgetoverd tot muziektempels met internationale uitstraling.

Geen enkele zaal of podium blijft tijdens de Gentse Feesten onbezet. Opnieuw werd een overweldigend en gevarieerd programma voor jong en oud samengesteld. Comedy, thematische ontbijten, aperitiefconcerten, theeconcerten, dansvoorstellingen, café-chantant, poppentheater, muziektheater, volkstheater, toneel, orgelfestivals, pianoconcerten, klassiek, rock, pop, techno, blues, folk, wereldmuziek: de vele tientallen producties maken van Gent tijdens de Gentse Feesten de hoofdstad van de podiumkunsten.

De Gentse Feesten zijn ook meer dan ooit voor-en-door-feesten met dansinitiatie, circus, ateliers, fietstochten, geleide wandelingen, tentoonstellingen, lezingen en debatten, sport en spel.

En dan zijn er natuurlijk de gratis Gentse Feestenpleinen, de Gentse Feesten bij uitstek! Zinderend en uitbundig, zwoel en ritmisch. Een greep uit het aanbod: Raymond, Roland, Gorki en Sioen Bij Sint-Jacobs; The Animals, De Kreuners, Jo Lemaire en Kate Ryan op het Sint-Baafsplein; Biezebaaze, Sublimo’s en Coco Jr. op de Korenmarkt; Dirk Bauters, Vanessa Chinitor en Willy Bart op het Veerleplein; Habib Koité, Sergeant Garcia, Sweet Coffee en Grupo Fantasme op Polé Polé; La Cuenta en Chris Hageland op de Groentenmarkt; Derek en Patrick Riguelle op Place Musette; folk en jazz op het Emile Braunplein; diverse dj’s op de Vlasmarkt.

Eén van de vele troeven van onze stad is de goede verstandhouding tussen de Genste Feestenorganisatoren en de Gentse cultuurhuizen. Dit resulteert in verrassende en verrijkende initiatieven die zeker hun stempel zullen drukken op deze Gentse Feesteneditie : Electrified (10 DAYS OFF i.s.m. S.M.A.K.), Filmconcert (Onder de Draak i.s.m. Internationaal Filmfestival), Eminences Grises (Onder de Draak i.s.m. Theater Exces), Kunstsalon (Circa i.s.m. Kunsthal Sint-Pietersabdij), Boombox (Boomtown i.s.m. Democrazy), One Day meets South Africa (Trefpunt i.s.m. Les Ballets C. de la B.), Jazz in ’t Park meets Gent Jazz (Stad Gent, Dienst Feestelijkheden i.s.m. Gent Jazz Festival) en het vuurwerk op 20 juli (Dienst Feestelijkheden i.s.m. MiramirO).

Omwille van de belangrijke functie voor Gent en de Gentenaars moeten we de Gentse Feesten blijvend vernieuwen. In niet onbelangrijke mate gebeurt dit spontaan door de vele nieuwe initiatieven die elk jaar opnieuw worden genomen. Als coördinerende overheid moeten we in samenspraak met de plein- en festivalorganisatoren ook durven nadenken over de toekomst.

Het lijkt niet onlogisch dat we de ruimtelijke vernieuwing van de binnenstad aangrijpen om in de Gentse Feestenzone nieuwe initiatieven mogelijk maken. Het Braunplein, met zijn monumentale stadshal, kan uitgroeien tot een nieuw cultureel hart van de Gentse Feesten. De vernieuwde site rond de Oude Beestenmarkt, het Bisdomplein en de opengemaakte Reep zal zich uitstekend lenen voor fijnzinnige culturele initiatieven.

De betaalbaarheid van de Gentse Feesten noopt ons tot reflectie over de programmering. De pleinpodia op de Gentse Feesten moeten gratis toegankelijk blijven, daarover is iedereen het eens. Echter, de organisatiekosten en de gages gevraagd door internationale toppers swingen dermate de pan uit dat het programmeren van grote internationale namen voor de Gentse Feestenorganisatoren steeds minder haalbaar wordt. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn voor de organisatie van een cultureel hoogstaand stadsfestival. Integendeel, het biedt de opportuniteit om steeds opnieuw op zoek te gaan naar jonge talentrijke artiesten en hen een podium te bieden voor een groot publiek. Op die manier wordt het ongedwongen karakter van de Gentse Feesten nog versterkt.

Zonder het enorme aanbod aan podiumkunsten en muziek uit het oog te verliezen, willen we op zoek gaan naar meer creatieve, kleinschalige en experimentele projecten in de Gentse Feestenzone. Zo willen we de waaier aan activiteiten vergroten en nog meer kunstendisciplines aan bod laten komen.

Over deze en andere denksporen zal de Stad Gent de dialoog met de plein- en festivalorganisatoren verder zetten met als doel de opmaak van een breed gedragen beleidsplan over de toekomst van de Gentse Feesten."

Lieven Decaluwe
Schepen van Cultuur, Toerisme en Feesten

www.gentsefeesten.be

Geen opmerkingen: