donderdag 8 april 2004

300 jaar (Brusselse) steenweg

Vrijdag 2 april openingsconcert van de herdenking 300 jaar Brusselsesteenweg* in Melle. Een klasse-concert voor een volle (gelegenheids)zaal. En dat zullen de Spirit'ers wel appreciƫren want zoiets hebben we op ons congres toch goedgekeurd. Eens per jaar per gezelschap een culturele activiteit voor een buitengewoon publiek in een ongewone locatie! Een kerk is ook goed zeker? Omdat er in Melle nog geen geschikte gemeentelijke culturele infrastructuur is, gaan dergelijke concerten door in een gastvrije parochiekerk, waarvoor dank. En dat zal onze Spirit-minister van cultuur, Paul Van Grembergen, dan weer plezieren, niemand was die vrijdagavond thuisgebleven voor Villa Politica.

Terwijl de kasseien van Brussel over Aalst naar Gent gelegd werden, ontstonden de meesterstukken van de barokmuziek. Daarvan kregen we een muzikale bloemlezing voor koor, orkest en solistes te horen. Zelf "participeerde" ik door mee te zingen in het koor, en die actieve participatie zal de vorige Spirit-minister van Cultuur Bert Anciaux dan weer tof vinden.

Deze hele herdenking die nog loopt tot 11 juli is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de gemeentelijke cultuurraad, tal van individuen, verenigingen, bedrijven, overheden. Een maandenlange happening van verbondenheid, en ook een remedie tegen de cultureel doemdenken. Kom maar eens langs. Gewoon de steenweg volgen!

* De Brusselsesteenweg in de tijd van toen: uit het archief van het Gemeentelijk Museum Melle

Geen opmerkingen: