dinsdag 13 april 2004

Osama

In de Sphinx naar de Afghaanse film Osama geweest over het leven van de vrouw in Afghanistan ten tijde van de fundamentalistische Taliban. No happy end! We waren danig onder de indruk. Daarna nagepraat met vrienden mét een connectie in Afghanistan. De situatie van de vrouw is na de val van de Taliban niet veel verbeterd. Tal van Vlaamse vrouwenverenigingen, verenigd in de Nederlandstalige Vrouwenraad, en Franse vrouwenverenigingen ondernemen financiële steunacties voor een vrouwencentrum in Istalif, 40 km boven de hoofdstad Kaboel. Zo'n 250 vrouwen leren er lezen en schrijven; er is gezondheidszorg en –voorlichting; er zijn ateliers.

Journaliste Annemie Struyf en fotografe Lieve Blancquaert schreven en fotografeerden een boek over de situatie van de Afghaanse vrouw na de val van de Taliban. "Insjallah mevrouw. Ontmoetingen (z)onder de boerka" verhaalt over hun ontmoetingen aan het kraam- en bruidsbed, in de keuken en de slaapkamer, tot in de vrouwengevangenis van Kaboel. Een gedeelte van de opbrengst van het boek gaat naar het vrouwencentrum in Istalif.

Wie het van henzelf wil horen, komt woensdag 14 april om 20 u luisteren in het ABVV-gebouw, Vrijdagmarkt 9, Gent. Een organisatie van Zijkant i.s.m. ABVV-vrouwen Scheldeland, Oxfam Wereldwinkels en Moeders voor Vrede. De Afghaanse vrouwen zelf aan het woord via de Afghaanse vrouwenorganisatie Rawa.

Geen opmerkingen: