donderdag 22 april 2004

Eresaluut aan Mordechai Vanunu

Mordechai Vanunu na zijn vrijlating “I am a symbol of survival of the human spirit of freedom”

Woensdag 21 april 2004 werd de Israëlische atoomtechnicus Mordechai Vanunu vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis. In de jaren tachtig onthulde hij dat zijn land in het geheim een uitgebreid kernwapenarsenaal had opgebouwd.

Mordechai Vanunu werkte van 1976 tot 1985 als technicus in de Israëlische kerncentrale in Dimona, in de Negev woestijn. Hij kreeg gewetenswroeging omdat hij meewerkte aan de productie van massavernietigingswapens. Met zijn onthullingen wilde hij in Israël een debat over de wenselijkheid van een Israëlische kernwapenpolitiek. Hij neemt bij zijn vrijlating niets terug van zijn engagement voor een duurzame vrede tussen Joden en Palestijnen. Vanunu wil ook dat Israël, zesde wereldkernmacht en enige kernmacht in het Midden-Oosten, de kernreactor van Dimona openstelt voor internationale inspecties. Israël heeft het non-proliferatieverdrag niet getekend.

Mordechai Vanunu werd in het buitenland ontvoerd en achter gesloten deuren berecht voor landverraad en spionage, en kreeg 18 jaar celstraf. Daarvan bracht hij 11 jaar en 5 maanden in de isolatiecel, een wereldrecord. Maar ook na zijn recente vrijlating, krijgt Vanunu nog tal van beperkingen opgelegd. Hij mag Israël niet verlaten maar de staat Israël garandeert zijn veiligheid niet terwijl hij met de dood bedreigd wordt. Hij is dus zeker nog niet 100% vrij. Verdere steun en actie zijn nog geboden.

Veel meer info-updates en actiemogelijkheden via Indymedia of via The US Campaign to free Mordechai Vanunu