zaterdag 10 april 2004

Leopold II….wat doen we ermee?

Ook de TV-documentaire “Blanke koning, rood rubber, zwarte dood”* gezien over het nefaste optreden van de Belgische koning Leopold II in Congo? In Gent is er naast het Zuidpark aan de Rooseveltlaan een erepark met een monument voor de Gentenaars die stierven in Congo voor 1908 én een borstbeeld van Leopold II.

Nu we collectief wat wijzer zijn geworden (de media!, de media!) rijst de vraag wat we met zo’n erepark in deze eeuw aan moeten. Het monument voor de Gentenaars gestorven in Congo verdient van stadswege minstens een woordje uitleg. Wie waren ze, wat deden ze, hoe zijn ze gestorven?

Maar wat met het monument voor Leopold II? Neerhalen zoals het standbeeld van Saddam? Ontmantelen en verwijzen naar het “Museum voor Stenen Voorwerpen”? Of dit monument in zijn context plaatsen, actualiseren en bijvoorbeeld confronteren met - ik zeg maar wat - een plakket met tekst en uitleg, Afrikaanse kunst, een spiegelmonument dat het leed van de Congolezen weergeeft of een combinatie van voorgaande voorstellen.

Het borstbeeld van Leopold II heeft nu kauwgom in de mond, een “sjiek” in het Gents. Het kan eigenlijk niet sprekender!


* Lees ook het standpunt van Spirit-senator Lionel Vandenberghe De rode tranen van Laken. Het taboe van België op de nationale Spirit-webstek of op de Lionel-webstek
Meer info én volle teksten over deze periode via American Museum Congo Expedition 1909-1915.

Geen opmerkingen: