dinsdag 13 maart 2007

Elektroboot Ambassadeur Sociale Economie 2007

Elektroboot is Ambassadeur Sociale Economie 2007. Vandaag ging Staatssecretaris Els Van Weert (spirit) op stage bij Elektroboot in Gent. De staatssecretaris ondersteunt ook marktonderzoek voor milieuvriendelijke watertaxi’s in andere steden.

Vandaag 13 maart liep Els Van Weert, staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie, stage op de Gentse scheepswerf en op de Gentse binnenwateren. Van Weert benoemde Elektroboot tot Ambassadeur Sociale Economie 2007. Ze verdienen deze titel voor de milieuvriendelijke watertaxi die shoppende Gentenaars tot in het stadscentrum brengen. Elektroboot onderzoekt momenteel of ook andere Belgische steden werk kunnen maken van openbaar vervoer via het water.

Tijdens de Week van de Sociale Economie (9-16 maart) bezoekt staatssecretaris Van Weert de 5 Ambassadeurs van de Sociale Economie 2007. Één van de Ambassadeurs dit jaar is het Gentse Elektroboot vzw. Elektroboot zorgt al jaren voor een gratis pendeldienst op de Gentse binnenwateren. Maar naast gratis en duurzaam vervoer, besteedt het ook aandacht aan sociale tewerkstelling. Dat gebeurt door arbeidsplaatsen te creëren voor werknemers uit kansengroepen, de nodige opleiding te voorzien voor deze werknemers en hen te begeleiden bij alle aspecten van milieuvriendelijk en ecologisch verantwoord omgaan met de alledaagse leefwereld.

Samen met de mensen van Elektroboot werd Els Van Weert vandaag geïntroduceerd in de bouw van elektrisch aangedreven vaartuigen. Nadien nam de staatssecretaris het roer over van de boot ‘De Sidderaal’. Die boot is sinds 1999 niet meer uit het Gentse stadsbeeld weg te denken. Jaarlijks maken tussen de 18.000 en 20.000 Gentenaars gebruik van deze gratis pendeldienst die van april tot november een traject verzorgt tussen kunstencentrum Vooruit, de Gras- en de Korenlei.

Staatssecretaris Van Weert: “Ik ben ervan overtuigd dat we met creatieve projecten zoals de Elektroboot auto’s kunnen weren uit de stadscentra. Één boot vervangt al snel 20 personenwagens. Zo blijft het stadscentrum bruisend, maar blijven de auto’s aan de stadsrand. Bovendien krijgen mensen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt de kans om zinvol aan de slag te gaan en een vak aan te leren. Ik ondersteun dan ook de marktstudies die het gebruik van openbaar vervoer via het water naar andere steden kunnen uitbreiden”.


Elektroboot ontvangt 15.000 euro van staatssecretaris Van Weert om gedurende 2007 in verschillende steden te zoeken of het bestaande openbaar vervoersnetwerk naar vervoer over het water kan worden uitgebreid. David Birnie - de bezieler van Elektroboot – zal in verschillende Belgische steden (met water in de stadskern) een haalbaarheidsstudie opmaken met betrekking tot duurzaam openbaar vervoer te water (bereikbaarheidsstudie, definitie van potentiële markten, kosten-baten analyse, uitwerken haalbare dienstregelingen...). Birnie benadrukt dat elektrisch aangedreven boten veel milieuvriendelijker zijn dan vervuilende dieselmotoren.

Elektroboot en de dienst mobiliteit van de stad Namen overhandigen vandaag de eerste haalbaarheidsstudie aan de staatssecretaris. De stad Namen beschikt immers – dankzij de samenwerking met Elektroboot - over een goed gestructureerde pendeldienst te water en vaart sinds een jaar ook met een nieuw elektrisch aangedreven vaartuig. Nieuwe projecten zijn in onderhandeling en zullen voor de verdere uitbouw van duurzaam openbaar vervoer in Namen zorgen.

Alles over de Week van de Sociale Economie 2007 op www.iedereenwinst.be. Ga op die webstek zeker naar de voorstelling van de Elektroboot, want er is een (onbedoeld?) grappige video bij.

En nog dit: David Birnie kan misschien wat van de prijs besteden aan een webstek én uurroosters. Varen met de Elektroboot is inderdaad Zen, maar het helpt toch als je dag en uur weet van die Zen-kuur. Zo westers zijn we dan ook wel! :-)

Geen opmerkingen: