vrijdag 30 maart 2007

Anoniem solliciteren werkt

Annelies Storms, onze Gentse federale spirit-volksvertegenwoordiger en Gents gemeenteraadslid timmert al een tijdje aan de weg om het anoniem solliciteren ingang te doen vinden, zowel bij de overheid als in de privé. En ze houdt dat dapper vol. Plankske (3.01.2005) per plankske (15.03.2005) per plankske (21.12.2005).

De Euro-Lock-zaak bewees nog maar eens - zwart op wit - dat tal van competente werkzoekenden zelfs geen allereerste kans krijgen bij sollicitaties. Ze worden, ook als ze voldoen aan de vereiste voorwaarden, zelfs niet eens uitgenodigd voor een allereerste contact. Daar zijn heus niet alleen allochtonen (of Nieuwe Vlamingen) het slachtoffer van, maar ook vrouwen, oudere werknemers, arbeidsgehandicapten. Voor de sollicitanten is dat uiteraard een gemiste kans, maar evenzeer voor de werkgever. Hij/zij mist daardoor de kans op competente medewerkers. Anoniem solliciteren kan sollicitant en werkgever over de drempel van het allereerste sollicitatiecontact helpen. En daar zet Annelies Storms zich serieus voor in.

Vorige week trok ze samen met nationaal spirit-voorzitter Geert Lambert op werkbezoek naar AXA France, de eerste privé-onderneming in Frankrijk die spontaan de anonieme CV invoerde. Naam, leeftijd, nationaliteit en geslacht blijven onzichtbaar in een eerste selectie. Een succesverhaal dat AXA nu ook wil uitbreiden van de sollicitaties voor commerciële functies tot andere (alle?) functies binnen het bedrijf. (Zie spirit-persbericht 29.03.2007).

Nadien verspreidde spirit een dossier "Anoniem solliciteren maakt blind voor vooroordelen" met voorstellen. Het initiatief annex werkbezoek kreeg heel wat media-aandacht (Radio 1 - Voor de dag 28.03.2007, Knack, De Tijd, Metro). Blijven timmeren zeker?

1 opmerking:

Alain De Bruyne zei

Ik kan dat alleen maar beamen en zo een initiatief ondersteunen.