dinsdag 27 maart 2007

Euro-Lock sloot zichzelf buiten

De Gentse arbeidsrechtbank heeft vandaag 26.03.2007 de beveiligingsfirma Euro-Lock veroordeeld wegens schending van de anti-discriminatiewet van 2003. Het bedrijf had vorig jaar een sollicitatie van een man van Turkse afkomst per e-mail geweigerd. Bij de e-mail zat bij vergissing een interne nota waarin stond dat vreemdelingen niet in aanmerking komen voor een beveiligingsjob. Hiermee leverde de firma zwart op wit zelf de - zo door het bedrijfsleven verfoeide - praktijktest dat zij discrimineert.

De rechtbank vindt dat deze beoordeling een duidelijke vorm van discriminatie is. De afgewezen sollicitant kan een schadevergoeding vragen. Euro-Lock riskeert bovendien een dwangsom als het ook in de toekomst nog vreemdelingen zou weigeren.

De reacties lieten niet op zich wachten. Het Minderhedenforum en Kif-Kif, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, spirit Gent reageerden positief op het vonnis. De Gentse burgemeester Daniƫl Termont reageerde ferm en voegde de daad bij het eerder beloofde woord. Zie o.m. vrtnieuwnet van 26.03.2007 en De Morgen online van 26.03.2007.

Het Gentse stadsbestuur zet de samenwerking met Euro-Lock als vaste slotenmaker voor de Gentse politie stop. De stadsdiensten onderzoeken nu hoe het onlangs gesloten contract juridisch kan verbroken worden.

En laat de vrije markt nu maar spelen. Euro-Lock heeft zichzelf buitengesloten. Er zijn op de markt wel beveiligingsfirma's die wel respect tonen voor de diversiteit in onze samenleving en gelijke kansen bieden.

Zoals het Minderhedenforum poneert, moet het in de toekomst onmogelijk worden dat bedrijven die veroordeeld zijn voor racisme en discriminatie nog openbare aanbestedingen in de wacht slepen. Diversiteitsbeleid moet een criterium worden bij de toekenning van overheidsopdrachten.

Overigens zijn wij nog steeds de mening toegedaan dat de praktijktest tegen racisme en discriminatie moet worden ingevoerd.

Nablog 17.06.2007 : Dit negatief begonnen verhaal kreeg in juni 2007 een positieve wending. De firma Euro-Lock verontschuldigt zich tegenover de afgewezen sollicitant, betaalt de afgewezen sollicitant een schadevergoeding die dan weer naar een goed doel gaat, er komt geen publicatie van argumentatie en vonnis in zeven kranten. En vooral ....Euro-Lock wil voortaan diversiteit in het bedrijf (lees meer in de gelijknamige post) en gaat een diversiteitsbeleid voeren.

Geen opmerkingen: