donderdag 15 maart 2007

Zonder Haat Straat

Na de Zonder Naam Straat (bestaat echt in onze stad) hebben we in Gent - naar goed Antwerps voorbeeld - nu ook Zonder Haat Straten. Je ziet de papieren straatnaambordjes 'Zonder Haat straat' meer en meer opduiken in het straatbeeld. Naar mijn aanvoelen toch.

Het puurste racisme heeft in Vlaanderen zijn gezicht getoond in het afwijzen van Wouter van Bellingen, de zwarte schepen van Sint-Niklaas (spirit), enkel en alleen om zijn huidskleur. Hier kon de "ik ben geen racist, maar" zich zelfs niet verschuilen achter platte betogen over nood aan integratie, andere cultuur, andere godsdienst, ander land etc... . Wouter is zwart van huidskleur en alleen dat telde voor de mensen die niet door hem als schepen van burgerlijke stand getrouwd wensten te worden.

In de media doken de voorbije week dan weer reportages op die niet veel goeds voorspellen. Een postorderbedrijf in Steenokkerzeel (Terzake, vrijdag 9 maart 2007) verspreidt racistische cd's. In Rusland zijn er pogroms en moordpartijen tegen al wat niet blank en Russisch is (Terzake, zaterdag 10 maart 2007). Dit is haat van het ergste soort, hier en in Oost-Europa.

De rustig doorlopende 'Zonder Haat Straat'-campagne kan in deze tijden dus geen kwaad. De campagne ijvert voor een Gent waar mensen respect hebben voor elkaar. Verschillen mogen bestaan, maar mogen geen aanleiding geven tot allerhande vormen van discriminatie noch qua huidskleur, geslacht, leeftijd, welvaart, taal, mobiliteit, denkvermogen of afkomst. De campagne wil een Gent waar iedereen gelijke kansen heeft en waar mensen samen leven in solidariteit, zonder racisme of haat.

Deze (papieren) bordjes zijn te bekomen bij de Stadswinkel (Administratief Centrum, Woodrow Wilsonplein 1, 9000 Gent, van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 uur, op woensdag tot 18 uur en op zaterdag van 9 tot 11.30 uur) en het Vredeshuis (Sint-Margrietstraat 9).

Vredeshuis
Sint-Margrietstraat 9
Tel.: 09 233 42 95
E-mail: vredeshuis@gent.be

Stadswinkel
Woodrow Wilsonplein 1
Tel.: 09 266 70 40
E-mail: stadswinkel@gent.be

Geen opmerkingen: