zaterdag 17 november 2007

De Belgische Republiek

Volgens De Standaard was het op 15 november Koningsfeest en niet Dag van de Dynastie. Enfin, voor Jong Spirit Gent was het donderdag Republikeintjesdag. Enig spirit-senator Geert Lambert gaf op de trappen van de gesloten Blandijn (15 november = verlofdag voor de Gentse universiteitsstudenten) een gastcollege over het republikeinse gedachtegoed.

Een ludiek initiatief van de actieve Jong Spirit Gent,dat zo'n 30 studenten kon bekoren om werkelijk zeer aandachtig naar gastdocent Lambert te komen en te blijven luisteren en uiteraard met hem in discussie te treden. (AVS, 15.11.2007)

De Gentenaar online pakte uit met de sensationele titel Republikeinen bestormen Blandijn op Dag van de Dynastie (grapjas, die journalist) wat meteen een (te) bitsige polemiek uitlokte op de Gent Blogt. Maar ik kan de goegemeente geruststellen. Deze republikeinen waren van het democratische, pacifistische soort. Tijdens zijn college pleitte Lambert met de nodige humor en Lambertiaanse uitweidingen voor een confederale republiek België. That's it. Niet meer en niet minder.

Hoe die confederale staat met twee deelstaten Vlaanderen en Wallonië, een kleinere Duitstalige deelstaat en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest er volgens Lambert en spirit moet uitzien? Dat staat, gezellig met 4, maar wel serieus uitgelegd in www.gemeenschapisleuk.be . Ook in het Frans, je vous jure! En het is niet te nemen of te laten. We kunnen er nog over praten.....van gemeenschap tot gemeenschap.

Geen opmerkingen: