vrijdag 29 juni 2007

Auto op lucht

Er rijden binnenkort ook auto's op perslucht (DG online 29.06.2007 , DS 30.06.2007). Tegen einde 2008 te zien in onze straten, aldus de Franse ingenieur Guy Nègre van MDI (also in English)

Droom even mee. De auto's uit de CATs-serie, van de allerindividueelste OneCATs tot de MultiCATs voor wegtransport en openbaar vervoer, rijden op perslucht en uit de uitlaat komt gewoon lucht. Niks vervuiling. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben! De wagen zal in ons land geproduceerd worden en het goedkoopste model zal minder dan 4.000 euro kosten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat deze auto niet vervuilt, is een sprookje. Hoe kom je aan perslucht denk je?

Stel dat je die lucht onder druk zet met een compressor die op diesel draait, dan verbruik je gegarandeerd meer diesel dan wanneer je dezelfde auto gewoon op een dieselmotor had laten rijden.

Die auto rijdt dus niet op lucht, net zoals bij waterstof is die lucht maar een middel om energie op te slaan (wel een veel veiliger middel dan waterstof, en een dat je langer kunt bewaren). Ze is dus maar zo milieuvriendelijk als de energiebron waarmee de lucht samen geperst wordt.

Dat neemt niet weg dat deze auto een interessant staaltje engineering is dat in de toekomst best wel eens zeer nuttig zou kunnen zijn. Maar zoals de auto vandaag werkt, ben ik allesinds nog niet van plan om me er eentje te kopen. Het model op perslucht rijdt max 80km/u, het model op verwarmde perslucht max 120 (cijfers van hun woordvoerder op radio 1). Maar dan wordt er bijna geen gewicht verplaatst. De auto zelf is uit heel licht materiaal gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar de topsnelheid van een volgeladen auto bergop met tegenwind.

Conclusie: een interessante ontwikkeling, maar wat mij betreft nog lang niet klaar om traditionele auto's te vervangen.

didier zei

Sinds 2007 is er veel water door de Schelde gelopen, en houdt Jan Peetermans zich met andere dingen bezig. Maar MDI heeft, net als Tata Motors, ijverig doorgewerkt aan zijn prototypes. Nieuwe datum voor productie is nu eerste helft 20014, met de kleine Airpod. Ik houd reeds meer dan 5 jaar het nieuws bij over de luchtauto's van MDI, Tata, Armando Regusci, Angelo di Pietro en anderen op mijn website www.aircars.tk. Veel leesgenot!