Politiek is rekenkunde, zeggen sommigen. Ik ben niet zo'n cijferaar maar in de nasleep van de verkiezingsnederlaag van het kartel sp.a-spirit hebben we de "arithmétique politique" toch maar eens bovengehaald. Welk weerwerk kan je bieden op - bij wijze van voorbeeld - het VRT-radionieuws van dinsdag 12 juni 2007 om 18u waar het verlies van het kartel als volgt overkwam: het sp.a-spirit-kartel verloor omdat alle spirit-ers hun zetel kwijtspeelden. Komaan zeg, zo'n berichtgeving is niet ernstig. Dus hebben we vandaag zelf maar wat puntjes op de i gezet met dit spiritbericht van de lokale afdeling Gent.
"Objectieve cijfers spreken de stelling tegen dat spirit niet veel bijdraagt aan het kartel sp.a-spirit. De gemiddelde score van een individuele spirit-kandidaat ligt relatief hoog: hij of zij haalt gemiddeld 6,10 % van het totale aantal kartelstemmen binnen. In vergelijking met het kartel dat de verkiezingen won (5,45% voor de kleinste partner) is dit een beter cijfer.
In Oost-Vlaanderen haalde Wouter Van Bellingen het vierde beste resultaat op de lijst met 12.951 voorkeurstemmen. Helaas haalde het kartel slechts drie zetels binnen. Annelies Storms kreeg 7.527 stemmen achter haar naam. In vergelijking met de vorige federale verkiezingen van 2003 haalde zij 587 stemmen meer op een lijst die 50.000 stemmen verloor.
In Gent halen Wouter en Annelies respectievelijk 1.999 en 1.997 voorkeurstemmen, het vijfde en zesde beste resultaat op de lijst. Verkiezing na verkiezing haalt Annelies in haar thuisstad meer voorkeurstemmen. In Gent haalde ze nu 669 stemmen meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006.
De belangrijkste reden waarom de Vlaamse links-liberalen in de Kamer geen verkozene halen is omdat spirit zo moedig was om op strijdplaatsen post te vatten. Met een tegenvallend resultaat van het kartel betaalt spirit de rekening dubbel.
Spirit heeft voorlopig wel twee verkozenen in de Senaat of de helft van de door het kartel behaalde zetels in de hoge vergadering. Geert Lambert en Bert Anciaux werden rechtstreeks verkozen, respectievelijk met 31.922 en 60.349 stemmen. Als je een volgorde maakt van de voorkeurstemmen staat Bert op twee en Geert op zes. Oost-Vlaming Mohamed Achaibi haalde op een anonieme twaalfde plaats 24.509 stemmen. Hij klimt daarmee tot de achtste plaats in de rangorde op de senaatslijst.
We hebben vertrouwen in de toekomst: al is dat zondag niet tot uiting gekomen in de zetelverdeling, spirit heeft wel degelijk potentieel. Dat zullen we de komende jaren opnieuw bewijzen, net zoals we dat met de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar hebben gedaan.
Frank Bombeke
voorzitter spirit Gent"
2 opmerkingen:
Cijfers zijn uiteraard wat ze zijn, en het zal voor jullie wellicht een troost zijn dat Spirit procentueel meer voorstelt dan N-VA volgens jullie berekening. Maar de cijfers zeggen ook dat Helga Stevens in Gent meer voorkeursstemmen haalt dan Annelies Storms en Wouter Van Bellingen en dat Elke Sleurs vanop plaats 15 voor de senaat zelfs meer voorkeursstemmen heeft dan Geert Lambert (38.654 tegenover 30.319).
Met cijfers kan je veel bewijzen, wat telt is het eindresultaat.
Je hebt gelijk en de goede uitslag van N-VA is hun gegund. Dat het aandeel van spirit in het kartel sp.a-spirit wat hoger ligt dan het aandeel van N-VA in het CD&V/N-VA-kartel is voor mij zelfs geen troost. Het toont alleen maar aan dat het ietsje anders had gekund indien dit en indien dat etc….. Wat telt is inderdaad het eindresultaat. En dat was niet goed voor spirit. Spirit moet en zal bij zichzelf te rade gaan. We zijn er zwaar mee bezig, als dat je kan geruststellen
Een reactie posten