donderdag 15 mei 2008

Hongerstaking in de Begijnhofkerk

Brussel, dinsdag 13 mei 2008. Middagpauze en zomers terrasjesweer. Voor de Dienst Vreemdelingenzaken een 200-tal betogers die papieren vragen voor de Mensen zonder Papieren én de vrijlating van opgepakte Mensen zonder Papieren tijdens een vorige manifestatie op 29 april 2008

Dinsdag 29 april liep het uit de hand. De politie verrichtte onverwacht een groot aantal arrestaties waaronder ook elf Mensen zonder Papieren die definitief werden vastgehouden met het oog op uitwijzing. Er komen barre en ferme tijden met Leterme I, zo lijkt het wel. De ontreddering en de emoties bij de Mensen zonder Papieren zijn groot.

Veel rode vlaggen, petten en sjaaltjes van FGTB/ABVV op de manifestatie van vandaag, ook een delegatie van VlaamsProgressieven en ook mensen van goede wil. Drie betogers, ik vermoed hongerstakers van de Begijnhofkerk, vallen flauw en worden met ziekenwagens weggevoerd. De (wan)hoop van de actievoerders moet wel zeer groot zijn om naar het wapen van de hongerstaking te grijpen.

De organisatoren roepen wijselijk op om terug te keren naar het begijnhof, in onze éénentwintigste eeuw nog steeds (gelukkig!) een toevluchtsoord. In de Begijnhofkerk zien we een hallucinant beeld. We treffen er verdeeld over de twee zijbeuken, maar liefst 250 (tweehonderdvijftig!) hongerstakers op matrassen met dekens op de blote vloer. Een twintigtal vrouwen mét kinderen houden verblijf in een afgeschermde zijbeuk. De hongerstakers hebben zich gegroepeerd naar continent, herkomst of nationaliteit (Afrikanen, Maghrebijnen, Iraniers, Koerden, Nepalezen).

Iedereen wacht op een omzendbrief (tegen 20 mei?) van de bevoegde minister Turtelboom waarin ze uitsluitsel zou geven over de criteria voor regularisatie. Enig senator Geert Lambert van de VlaamsProgressieven deed al zijn huiswerk met een voorstel van omzendbrief. Zo moeilijk zou het niet mogen zijn. Maar het blijft bang en boos afwachten voor de Mensen zonder Papieren. De arrestaties van 29 april hebben de actievoerders bovenop de kerkbezetting naar het wapen van de hongerstaking doen grijpen, zo begrijp ik.

Mensen mét Papieren grijpen dan maar naar het middel van een Open Brief in De Standaard (DS 13.05.2008) en een online petitie om aan te dringen op die lang verwachte omzendbrief, op de vrijheid van meningsuiting, ook voor Mensen zonder Papieren, én de vrijlating van de opgepakte manifestanten.

Teken ook maar op Online petitie Laat onze vrienden vrij

Tweehonderd mensen zonder papieren beginnen hongerstaking in Begijnhofkerk
(Indymedia 08.05.2008)
Manifestatie voor vrijlating opgepakte mensen zonder papieren (Indymedia 13.05.2008)
Hongerstaking van de mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk (Indymedia Oost-Vlaanderen, 15.05.2008)

Geen opmerkingen: