donderdag 1 mei 2008

Feest van arbeid en gezin

Op deze historisch samenvallende rooms-rode 1 mei en Rerum Novarum brengen de VlaamsProgressieven een links-liberale 1 mei-boodschap naar mijn hart. Hiermee wordt de draad van het spirit-congres Familiale Omstandigheden (maart 2006) terug opgenomen. Samengevat...met dank aan Belga.

Werknemers liggen niet enkel wakker van hun loon, maar ook van de combinatie werk-gezin. Daarom zouden gezinnen moeten recht hebben op extra ondersteuning zoals gratis kinderopvang, 1 jaar ouderschapsverlof en gezinsondersteunende diensten.

In de aanloop naar het Feest van de Arbeid op 1 mei leggen de vakbonden traditioneel hun looneisen op tafel. De VlaamsProgressieven willen naast de looneisen ook aandacht vragen voor de balans arbeid-gezin. Gezinnnen moeten volgens de partij de kans krijgen om hun gezin, hun werk en hun vrije tijd op een evenwichtige manier te combineren.

Als het van de VlaamsProgressieven afhangt, wordt kinderopvang uitgebouwd tot een basisvoorziening, gratis zoals het kleuteronderwijs. Daarnaast wil de partij het ouderschapsverlof verlengen tot één jaar. Ook de bedrijven zelf moeten een duit in het zakje doen. Zo pleit de VlaamsProgressieven voor de uitbouw van bijvoorbeeld strijk- en boodschappendiensten binnen het bedrijf en voor kinderopvang georganiseerd door het bedrijf.

Wat gezinsvriendelijke maatregelen betreft, verwacht VlaamsProgressieven-voorzitster Bettina Geysen niet te veel van de regering Leterme I. "Veel verder dan het bestuderen van maatregelen zoals ouderschapsverlof geraakt Leterme niet", aldus Geysen.

Actie voor een betere balans arbeid en gezin (VlaamsProgressieven - 29.04.2008)
Familiale Omstandigheden (spirit-congres maart 2006)

Geen opmerkingen: