donderdag 4 december 2008

Rechter houdt sloop Manchestergebouw tegen

Goed nieuws vandaag in De Gentenaar Online 04.12.2008 Rechter verbiedt slopen verffabriek Lippens

Manchestergebouw van ex-verffabriek Lippens - Foto Jan Roegiers

De sloop van de vroegere verffabriek Lippens aan de Sint-Antoniuskaai gaat voorlopig niet door.
Projectontwikkelaar Orbis wilde niet alleen de weinig waardevolle fabrieksgebouwen, maar ook het historische Manchestergebouw (foto) in die site tegen de vlakte gooien. En daarom kreeg de projectontwikkelaar geen sloopvergunning van de Stad Gent. Orbis ging in beroep bij de provincie Oost-Vlaanderen en kreeg daar gelijk.

Hoe kan dat nu, Provincie? Heeft het Gentse stadsbestuur volgens de Provincialen geen visie op de ontwikkeling van de eigen stad? Zijn de stadsdiensten onbekwaam? Mogen de Gentenaars zich aub nog een beetje verzetten tegen de onderontwikkelaars, de slopers en speculanten? Mag er nog wat respect zijn voor het industrieel erfgoed?

De Stad Gent weerde zich (haar op hun tanden!) en trok naar de rechter in kortgeding. En die verbood de sloping. Er loopt nu nog een procedure bij de Raad van State om de schorsing en vernietiging van de slopingsvergunning te vragen.

Cultuurschepen Lieven Decaluwe (VlaamsProgressieven), bevoegd voor Monumentenzorg: 'Het gebouw staat niet op de lijst van beschermde gebouwen, maar dat wil niet zeggen dat er geen goede argumenten zijn om het te bewaren. Het oude fabrieksgebouw is een van de getuigen uit de tijd dat Gent het Manchester van het vasteland was. In dezelfde buurt zijn er trouwens nog verscheidene getuigen van het industriële verleden van onze stad die we ook graag willen bewaren.'

'De rechter erkent dat de stad er belang bij heeft het algemeen stadsgezicht en het industrieel-archeologisch waardevol deel van het gebouw te behouden', zegt Decaluwe. 'Wij trokken ook naar de Raad van State om de schorsing en vernietiging van de sloopvergunning te vragen. Dat kan nog een tijd duren, maar zolang de Raad van State geen uitspraak heeft gedaan kan Orbis niet slopen.'

Duimen maar!

Manchester in Gent (Franks Blog 15.09.2008)
Rechter verbiedt slopen verffabriek Lippens (De Gentenaar Online /kvk 04.12.2008)

Geen opmerkingen: