vrijdag 8 mei 2009

Eredoctoraat in de Utopia voor Ben Okri

Utopia is de naam van een happening waarvoor Behoud de Begeerte, het Zuiderpershuis en de Universiteit voor het Algemeen Belang (UAB) de handen in elkaar slaan. Verwante zielen uit de culturele sector geven op zondag 17 mei in het Zuiderpershuis (Antwerpen-Zuid) telkens verschillende invullingen aan hun idee van een betere wereld.

Geen utopie die je zomaar weg kan wuiven dus, maar wel heel veel goesting en dromen over de best mogelijke van alle werelden. Het wordt een warm en uitnodigend programma dat mensen van uiteenlopend allooi wil prikkelen en enthousiasmeren.

De concrete aanleiding is de komst van de Britse Nigeriaan en Booker Prize winnaar Ben Okri. Okri's evocatieve en fantasierijke oeuvre wordt gekenmerkt door een sobere schrijfstijl waarmee hij als geen ander gelaagde en betoverend mooie verhalen kan vertellen.

Omwille van de utopische dimensie in zijn werk reikt de UAB hem een 'eredoctoraat in de utopia' uit. Deze uitreiking op 17 mei in het Zuiderpershuis wordt omkaderd met een avondvullend literair-muzikaal programma. In de aanloop daarvan zullen er ook twee kleinere evenementen plaatsvinden met Ben Okri in Passa Porta te Brussel en de Permeke Bib in Antwerpen.

De initiatiefnemers vinden het belangrijk om een breed publiek aan te spreken, van verschillende leeftijden, afkomst en sociale groepen. De UAB, het Zuiderpershuis en Behoud de Begeerte combineren een kritische samenlevingsopbouwende visie met een multiculturele inslag en de liefde voor de verbeelding en de literatuur, en dat in een stad als Antwerpen.

Universiteit voor het Algemeen Belang vzw (UAB)


Geen opmerkingen: