donderdag 21 mei 2009

Sociaal-Liberale Partij (SLP) krijgt 8/10 voor vrouwvriendelijkheid

Comeva is het gezamenlijke project van de magazines Libelle, Flair, Feeling, evita, GLAM*IT en Vitaya Magazine.

Liggen de politieke partijen van dezelfde onderwerpen wakker als vrouwen? Comeva ging het na. Welke thema’s moeten zeker op de politieke agenda? En hoe scoren de politieke partijen op deze thema’s?

Aan de hand van de vragen die de lezers instuurden na de oproep ‘Vrouw zoekt antwoord’ toetste Comeva de verkiezingsprogramma’s van de belangrijkste partijen.

Eerst en vooral zocht Comeva, samen met een Wetstraat-journaliste, uit hoeveel aandacht de partijen geven aan de 4 thema’s die vrouwen het belangrijkste vinden. Concreet gaat het om:
- een haalbare combinatie van werk en gezin,
- een zorg voor een sterke sociale zekerheid (veel vrouwen zijn bang van een oude dag in armoede),
- betere en betaalbare gezondheidszorg,
- ondersteuning van alleenstaanden, die vaak moeilijk het hoofd boven water houden.

Comeva hield niet alleen rekening met hoeveel aandacht hier naartoe gaat, maar ook met de concrete voorstellen die partijen naar voor schuiven. Maken die het vrouwen echt makkelijker in het leven?

Een volgend criterium is de haalbaarheid: voorstellen zijn één ding, ze uitvoeren een ander. Realistische en becijferde programma’s kregen daarom extra punten.

Tot slot konden programma’s een bonuspunt verdienen voor een vrouwelijke stijl en aanpak. Programma’s met een hardere, confronterende of institutionele stijl liepen die mis.

De punten!

SLP 8/10
Groen! 8/10
CD&V 7/10
SP.A 7/10
Vlaams Belang 6/10
Open VLD 5/10
N-VA 5/10
LDD 4/10

Comeva gaf de Sociaal-Liberale Partij (SLP) volgende beoordeling en score.

SLP > 8/10

* SLP behaalt, samen met Groen!, de hoogste score, omdat ze bijzonder veel aandacht besteedt aan de onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden en omdat haar voorstellen het leven van vrouwen en mannen ingrijpend zouden verbeteren. De partij haalt ook een bonuspunt binnen voor de stijl van haar programma, dat duidelijk vertrekt vanuit de leefwereld van vrouwen en hun gezin.

* SLP heeft enkele verregaande voorstellen om de combinatie werk en gezin te vergemakkelijken. Zo vindt de partij dat deeltijds werken een recht moet zijn voor ouders met kinderen onder de 18. Bedrijven moeten ook verplicht glijdende werkuren invoeren, als dat haalbaar is. Een ander verregaand voorstel is dat over kinderopvang, een basisrecht dat volgens SLP gratis moet zijn. De grote vraag is natuurlijk hoe realistisch dit alles is. SLP verliest daarom punten op haalbaarheid.

* Ook gescheiden ouders krijgen aandacht in dit programma. Een ex-partner die behoeftig is, moet een billijke alimentatie ontvangen, via een universele en automatische alimentatiedienst. Verder bevat het programma heel wat voorstellen over onderwijs, wonen en gezondheidszorg die de geldzorgen van alleenstaanden verlichten.

Verkiezingen '09: vrouw zoekt antwoord
www.comeva.be

www.s-lp.be

Geen opmerkingen: