woensdag 13 mei 2009

SLP Oost-Vlaanderen stelt lijst voor

Vrijdagmiddag 8 mei stelde de Sociaal-Liberale Partij (SLP) Oost-Vlaanderen haar lijst voor waarmee ze na de verkiezingen van het Vlaams en het Europees Parlement trekt. De Gentse kandidaten worden zeker nog uitvoerig voorgesteld op de webstek van SLP Gent en op deze blog. Maar alvast dit eerste algemeen beeld.

De lijst van SLP in Oost-Vlaanderen is sterk en evenwichtig, een aantrekkelijke mix van mensen met veel politieke ervaring en nieuwe enthousiastelingen. Mooi gespreid over de provincie. Mannen en vrouwen, van iets jonger tot iets ouder. Arbeiders, bedienden, ambtenaren, zelfstandigen en vrije beroepen. Met wortels in Vlaanderen of ver daarbuiten. “Een lijst om minstens 5% mee te halen”, aldus lijsttrekker Guy Haaze.Stevige basis

Niet minder dan 11 mandatarissen prijken op de lijst, waaronder 3 schepenen: Stijn Coppejans, 1ste schepen in Kaprijke, Jan Jacobs (Buggenhout) en Luc Uytendaele (Evergem). Daarnaast een opvallende plaats voor 2 boegbeelden van de Aalterse oppositie, Mie Van den Kerchove en Joost Sturtewagen. Kerste Van Grembergen, OCMW-mandataris en voormalig provincieraadslid, staat op de 3de plaats. Rita Moeraert, raadslid in Melle, is de derde vrouw in de top vijf. Maar ook 3 jonge mandatarissen kregen een zichtbare plaats: Wim Vanbiervliet (De Pinte), Reinold De Vuyst (Erpe-Mere) en Tom De Sutter (Lochristi). Alle 3 oefenen ze het beroep uit van advocaat. Lijstduwer is Nelly Maes, raadslid in Sint-Niklaas en tegelijk lijsttrekker voor SLP op de Europese lijst. Bij de opvolgers is oud-parlementslid Walter Muls (Oosterzele) terug te vinden en Mimi Wuyts, voormalig schepen van Kruibeke.

Wervende kracht van SLP

De oprichting van een nieuwe, frisse partij, liet velen niet onbewogen. Naast de kandidaten met veel politieke ervaring, staan ook heel wat nieuwe namen op de lijst. Onder hen Annick Rogiest, voormalig lijsttrekker voor Vivant en Eli De Heem, voormalig uitbater van restaurant “La Cena” in Gent. Maar ook XYZ uit ABC, Koen De Vos uit Oostakker, en de Gentse brandweerman Johnny Demuynck. Eerste opvolger is Peter Van den Broeck uit Hamme. Met wortels in Vlaanderen of ver daarbuiten SLP streeft naar een interculturele samenleving waarbij iedereen niet naast elkaar maar samen met elkaar kan werken, wonen, sporten. Aan die overtuiging wordt mede gestalte gegeven door Shahla Bagheri uit Aalst en Inan Akbas uit Gent.

Van iets jonger tot iets ouder

De gemiddelde leeftijd van alle kandidaten ligt op 40,2 jaar. Mimi Wuyts (70) en Nelly Maes (68) zijn de nestors onder hen. Met hun ongebreidelde vechtlust en vitaliteit tonen ze aan dat je de oudere van vandaag beter niet te vroeg afschrijft. De jongste kandidaat is Thomas Deckers. Hij is 19 en komt uit Beveren. De lijst telt opvallend veel jongeren: 12 kandidaten onder de 31 jaar, waaronder Jefrey Van der Straeten, provinciaal voorzitter van de jongerenbeweging L² en Jethro Mortier, provinciaal voorzitter SLP.

Oost-Vlaanderen gaat Europees

Naast Nelly Maes zijn op de Europese lijst twee Oost-Vlaamse vrouwen terug te vinden die hun hart verloren hebben in Spanje: Hildegard Callewaert en Maaike Sturtewagen. Hildegard is er voorzitter van de Vlaamse overwinteraars. Op de 7de plaats staat Liesbeth Groffils uit De Pinte. Noël Suttels en Ilse Van Grembergen komen beiden uit Evergem.

www.s-lp.be/gentNablog 20.04.2010 en 17.05.2010 : Naam kandidaat XYZ uit ABC verwijderd.

Geen opmerkingen: